Puyi-restauraation: Kiinan viimeisen keisarin valtaannousu ja kaatuminen samassa kuviossa

Puyi-restauraation: Kiinan viimeisen keisarin valtaannousu ja kaatuminen samassa kuviossa

Kiinan historia on täynnä kiehtovia käänteitä, vallankumouksia ja dramaattisia hahmoja. Yksi näistä merkittävistä hahmoista oli Puyi (1906-1967), joka tunnetaan Kiinan viimeisenä keisarina. Hänen tarinansa on kertaalleen traaginen ja toisaalta uskomattoman kiehtova, heijastaen samalla Kiinan siirtymistä feodaalisuudesta modernimpaan yhteiskuntaan.

Puyi nousi valtaan kahden vuoden ikäisenä vuonna 1908 Qing-dynastian viimeisen keisarin, Guangxu’n kuoleman jälkeen. Hänen hallitsijansa, sijaishallitsija, oli tuolloin hänen äitinsä Cixi, joka piti tiukasti kiinni vanhoista perinteistä ja vastusti muutosta. Puyi vietti lapsuutensa kieltosuurtalon muureissa, ympäröitynä palvelijan ja eunukkien armeijalla, täysin eristyksissä ulkopuoliselta maailmalta.

Vuonna 1911 Kiinaa ravisutti Xinhai-vallankumous, joka johti Qing-dynastian kukistumiseen ja Puyin vallasta syrjäyttämiseen. Hänen hallintonsa kesti vain kolme vuotta. Kuitenkin Puyi ei antautunut kohtalolleen.

Kun kommunistit ottivat vallan Kiinassa vuonna 1949, Puyi vangittiin ja tuomittiin elinkautiseksi vankeudeksi. Hänen “uusinta”-valtaannousunsa tapahtui kuitenkin odottamattomalla tavalla: hänet nimitettiin vankeuden jälkeen museon vartijaks, mikä osoitti kommunistien halua integroitua historiaansa ja tunnustaa Puyin merkitystä Kiinan poliittisessa kehityksessä.

Puyi’n tarina on täynnä ironiaa ja paradoksin. Hän oli keisari ilman valtaa, poika-keisari joka ei koskaan kokenut lapsuutta. Hänen elämänsä heijastaa kiinan suurta muutosta, siirtymistä vanhasta järjestelmästä uuteen ja epävarmaan tulevaisuuteen.

Puyi’n elämä:

  • 1906: Syntyy Aisin Gioro Zaitianina
  • 1908: Nuo 2-vuotiaana Kiinan keisariksi, Cixi sijaishallitsijana.
  • 1911: Xinhai-vallankumous syrjäyttää Puyin vallasta.

Puyi’n hallinto:

  • Ei varsinaisesti “hallinnut” – sijaishallitsija Cixi piti tiukasti valtaa.
Vuodet Tapahtumat
1908-1912 Puyi keisarina.
1912 Qing-dynastia kukistuu.
1917-1924 Puyi “keisari” Mantšuriassa (Japanin tukemana)
1932-1945 Manchoukuon nukkevaltio, Puyi johtajana
1945 Pyydetään antautumaan Venäjän armeijalle
1950-1967 Vankilaan kommunistien toimesta

Puyi’n tarina on monimutkainen ja täynnä ristiriitaisuuksia. Hän oli keisari, joka ei koskaan kokenut oikeaa valtaa ja jolle lapsuutta riistettiin. Hänen elämänsä on kuitenkin kiinnostava esimerkki Kiinan dramaattisista muutoksista 20. vuosisadalla.

Puyi’n jälkeiset ajat:

  • Vapautumisen jälkeen Puyi työskenteli museossa ja kirjoitti omaelämäkerran.

Hän kuoli vuonna 1967 Pekingissä.

Puyi’sta on tullut legenda, symbolinen hahmo Kiinan historiasta. Hänen tarinansa muistuttaa meitä siitä, että valta on haihtuvan käsite ja että historia on täynnä yllättäviä käänteitä.